Ossza meg másokkal is!

Szent István Bazilika

A Szent István király bazilika társszékesegyház, egy neoreneszánsz stílusú basilica minor rangú székesegyház Budapest V. kerületében, Lipótvárosban. Ez Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társszékesegyháza az Esztergomi bazilika mellett.

A Szent István király bazilika társszékesegyház (németül: St.-Stephans-Basilika, ismert még mint Lipótvárosi plébániatemplom), egy neoreneszánsz stílusú basilica minor rangú székesegyház Budapest V. kerületében, Lipótvárosban. Ez Magyarország egyik legjelentősebb egyházi épülete, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye társszékesegyháza az Esztergomi bazilika mellett. Az épület névadója a magyar államalapító király, Szent István, akinek épségben maradt jobb kezét, a Szent Jobbot ereklyeként itt őrzik. 96 méteres magasságával az ország egyik legmagasabb, az Országház után a főváros második legmagasabb épülete.

Minden nap az Úrangyalákra a Szent Henrik harang szól. Hétköznap 17.30-kor hívogat a Szentmisére a Boldog Gizella harang, majd 17.59-től beharangozik a Gizella+Imre harang. Hétvégén 17.30-kor szintén a Gizella harang hívogat, de a beharangozásra 17.57-től a 3 kisebb harang szól. Vasárnap 9.30-kor a Nagymisére a Henrik harang hívogat. Majd a beharangozásra 9.55-től a 4 legkisebb harangot hallhatjuk. A két legnagyobb harang csak egyházi ünnepeken szólal meg. Az augusztus 20-ai körmenetet a Szent István harang jelzi hosszasan.

A bazilika 1931-ben kapta meg a basilica minor címet XI. Piusz pápától, s 1938-ban a Budapesten megrendezett XXXIV. Eucharisztikus Világkongresszus eseményeinek központja volt (ekkor nevezték el a kerületet Szentistvánvárosnak).

A bazilika felszentelésétől kezdve a Szent István-kultusz fő színtere, amely 1971-ben egy újabb vonatkozással gazdagodott. Ekkor alakították ki a szentély mögötti egykori Szent Lipót-, ma Szent Jobb-kápolnában Dominek György egyházművész tervei szerint a Szent Jobb befogadására alkalmas tárolóhelyet. A Szent István-bazilika azóta a Szent Jobb végleges őrzési helye, s a kultusz leglényegesebb eleme évről évre az augusztus 20-i ünnepen az ereklyének a Szent Jobb-körmenetben való körbehordozása.